söndag 26 april 2015

På väg åt rätt håll till slut? 8 månader, 5 månader korrigerad ålder


Hej

Det har varit en lugn vecka. Den började förvisso med att Edde åkte på en lunginflammation och hade över 39 i feber i något dygn, men efter att ha blivit insatt på antibiotika har han hämtat sig väldigt snabbt. Jobbigt bara med alla antibiotikakurer, han fick ju en hel del antibiotika i Göteborg också. Skulle gissa att han minst halva tiden av sitt liv stått på antibiotika vilket inte är det bästa för hans tarmar (tarmflora) som är påverkade nog som det är med hans stomi och allt. Samtidigt är jag så vansinnigt tacksam att det finns antibiotika överhuvudtaget, annars hade Edde inte levt idag.

Vi vande oss snabbt vid hans trach, det har känts bra från första början. Tror Edde mår jättebra av att ha fått den. Det är speciellt för oss att få se hela hans ansikte och måste vara väldigt skönt för honom. Nästa vecka hoppas vi att han ska få en annan respirator då den han har nu inte går att förflytta och har tunga otympliga slangar som gör att vi måste ha hjälp så fort vi vill lyfta upp honom. Andningsmässigt mår Edde kanon och har i princip inte behövt någon syrgas på hela veckan. Han ligger fortfarande i respirator men har väldigt låga tryck och andas själv hela tiden så vi hoppas att inställningarna kan ändras till CPAP snart. Detta görs i samma maskin vilket är praktiskt, som jag skrivit tidigare är det på det sättet enkelt att bara växla om till respirator om han blir sämre. Många undrar hur länge han ska ha sin trach och det kan ingen svara på, men vi är inställda på minst ett år. Blir det tidigare är det fantastiskt och blir det längre så är det vad Edde behöver. Så länge han mår bra spelar det inte så stor roll.

En annan sak vi önskar av nästa vecka är att det kan ordnas ett möte med kommunen så att det kan komma i rullning med ordnandet av assistenter. Det är så frustrerande att vara i ett så tungrott system. Än så länge har vi bara fått höra att vi ska få landa och så får det ordnas ett möte så småningom, men för oss känns det som att det verkligen måste ordnas nu på en gång om vi ska hinna hem innan sommaren. Det är en sak om vi inte kommer hem på grund av Eddes tillstånd men om vi blir kvar på grund av långsam byråkrati kommer i alla fall jag att klättra på väggarna i sommar.

Å andra sidan är det ett stort framsteg om det största problemet är byråkrati, det innebär ju att han blivit väldigt mycket friskare. Det gjordes ett ultraljud på hjärtat i veckan och till vår stora glädje ser allt mycket bättre ut. Edde kommer nu mest troligt att överleva sin sjukdom vilket ännu känns ofattbart men underbart. Vi har en riktig guldklimp i Edde och hans glada humör är vår bästa pepp.

Allt gott/ Mamma Maria


Bra grepp om trachen, rycker ganska ofta bort slangen med ett stort leende



Edde har blivit en riktig tumsugare

  
 
Hela familjen samlad

tisdag 21 april 2015

Åter i drömmarnas stad. 8 månader +2v/5 månader +1v

Hej!

Det har hänt mycket sedan sist. Edde opererades med tracheotomi Måndag 13/4. Det gick bra och han började ganska snabbt komma tillbaka efter operationen. Nu under veckan så har Edde sakta blivit sitt gamla jag. Man har börjat sänka medicinerna som söver honom och nu har han nästan ingenting kvar. Efter att man slutar med morfin och liknande blir man abstinent, men han verkar klara det ganska bra. Magen har sakta kommit igång och oron för nya tarmhinder är borta. Han klarar av att äta mer och verkar kunna ta upp näringen. Tracheotomin accepterar han bättre än CPAP i och med att den inte ligger i ansiktet. Dessutom så blir det extra bonus till oss som får se hela hans ansikte.

Det har varit en jobbig tid, jag och Maria har varit stressade på slutet. När jag kom till Umeå kände jag det tydligt, kände att pulsen var hög och stressnivån likaså. Men det känns bättre redan nu på kvällen, både jag och Maria har sakta börjat varva ner, nu är vi hemma i tryggheten och har förhoppningsvis en lång period utan hjärtstopp och dylikt. Snart får vi nog ork att göra mer saker som ger energi.

Den vidare planeringen är egentligen att nu få komma till ro i Umeå den här veckan, sakta minska dropp och förbereda honom för en respirator som man kan ta till hemmet i framtiden. Om allt går bra, vilket vi hoppas och tror, så kommer man sedan sakta börja planera mer långsiktigt. Har vi tur får vi komma oss hem på riktigt under sommaren någon gång. Vi får se vad som händer, livet känns hur som helst bättre och livet är lättare att leva nu när Edde mår bättre. Fördelen med tracheostomin är att det blir tydligare att vi får personliga assistenter, det finns som inget att bedöma för försäkringskassan, har man trach måste man ha personliga assistenter. Vi har funderat och kommit på en hyfsad lösning i huset, vi kommer nog att bo mer på undervåningen och Edde tar nog vårt + Alvas rum, då kan jag, Alva och Maria vara själva utan assistenter när vi sover. Dessutom får vi möjlighet att använda vardagsrummet fritt.

Edde har blivit sitt gamla jag igen, dock något lugnare iom lätt drogning. Ligger och sparkar/slår med armar/ben nästan hela tiden. Ler och charmar föräldrar och personal. Verkar ha ungefär samma lynne som storasyster, oftast glad som en solstråle, men bestämd och envis som en åsna. Storasyster Alva verkar dessutom ha samma retsinne som sin far. När hon flög med Maria idag så gjorde hon två av mina favoriter, dels så tog hon tag om Marias näsa när de satt och myste i planet, dels så gömde hon sig för Maria på flygplatsen och hoppade fram och sa "Bu" i ett försök att skrämmas. Blir på något sätt både stolt och glad när Alva gör sådant.

Allt gott!
/Pappa Erik

söndag 12 april 2015

Kvar i Göteborg i väntan på nästa operation. 8 månader/5 månader korrigerad ålder


Hej

Veckan som gått har varit fortsatt tung. Edde är fortfarande sövd och i respirator. De har dock kunnat sänka på trycken i respiratorn så att han nästan är nere på de tryck han hade i sin BiPap innan operationen. Han har kunnat vara vaken några stunder varje dag men klarat det mer eller mindre bra. Det slutar alltid med att de måste söva honom djupt igen, oftast för att han börjar andas emot respiratorn och då tappar snabbt i syresättning. Det är obehagligt att ha ett rör som går ner i halsen och han börjar ofta hulka och får kväljningar när han vaknar till. När han är vaken börjar han också röra sig jättemycket vilket gör att en massa slem lossnar och sätter sig i tuben och gör att han inte får luft. Han är dessutom väldigt orolig när han vaknar, och skruvar sig och ser ut att försöka krypa ur skinnet. De sista dagarna har han också varit jätteledsen när han vaknat och ofta gråtit så tårarna sprutar. Det är en ljudlös gråt när han ligger i respirator men det skär verkligen i hjärtat att se honom må så dåligt. På grund av allt detta väljer personalen oftast att söva ner honom några timmar i taget så att han slipper denna stress. Det är också en mycket drogad Edde vi ser när han är vaken, det är svårt att få ögonkontakt och blicken är dimmig.

Edde är fortsatt ganska skör och tappar ofta djupt i syrgasmättnad och blir alldeles blå vid vändningar och annat pyssel men han har bara fått handventileras någon enstaka gång under veckan. Men jag känner att hjärtstoppen förra veckan har satt sina spår och varje gång han blir sådär blå kommer skräcken att hjärtat ska stanna. Pulsen har dock varit stabil de sista dagarna och ingen är särskilt oroad för att han i dagsläget ska få hjärtstopp igen.

Det största som hänt den här veckan är att det tagits ett beslut om att Edde ska få en tracheostomi, dvs ett hål i halsen som han ska andas igenom. Och han ska få den redan imorgon. Detta på önskemål från läkarna i Umeå. Det första som kändes jobbigt när vi hörde beslutet var att läkarna här i Göteborg inte alls tycker att han ska få trach, de menar att han måste få en chans att hämta sig efter förra veckans operation eftersom det finns en god chans att han kan bli mycket bättre. Förvirrade ringde vi och pratade med Umeå för att höra hur de tänker och efter det kändes det lättare. Det finns mycket som talar för att Edde ska få en trach, han är så stor nu att han behöver få stimulans på ett sätt som blir mycket lättare om han har huvudet fritt. Han tycker ju att masken till sin CPAP är jättejobbig och pillar bort den hela tiden, vilket inte är hållbart i längden. Det har ju också visat sig att Edde inte klarar infektioner så bra, och att ha en trach gör att vi enkelt kan slå om från CPAP till respirator eller från bara syrgas till CPAP när han blir sjuk och på det sättet eventuellt bespara oss från att ligga inlagda på sjukhus hela nästa förkylningssäsong. Vi tror båda att Edde kommer bli en betydligt mer nöjd och glad bebis med trach och dessutom kommer vi förhoppningsvis kunna ta oss hem lite snabbare nu.

Med detta inte sagt att vi tar det hela med en klackspark, det känns ju också jättejobbigt med hur hela livet kommer ändras i och med det här. Dels hade det känts lättare om läkarna varit överens om att trach är det bästa för Edde. Sen innebär det att han inte kommer kunna prata så länge han har trach och behov av tryck, vi måste lära oss teckenspråk. Vi kommer ha två personliga assistenter hemma dygnet runt som ska leva med oss. Tankarna har farit fram och tillbaka sedan beskedet och jag oroar mig mycket för hur det ska bli. Vart ska de hålla till hemma? Hur mycket privatliv får vi? Kommer vi kunna resa någonstans? Hur mycket jobb är det med trachen? Jag som har sånt behov av att kunna vara ensam, hur ska det gå att lösa? Tack och lov har jag lärt känna en familj där sonen har trach och de har kunnat besvara många frågor. Och innerst inne vet jag att det kommer bli bra, en vänjer sig vid det mesta och det kommer bli bra till slut. Det jobbigaste är väl egentligen det att inte veta hur det ska bli, jag tror att när vi väl är därhemma och allt är ordnat så kommer det kännas bra trots allt.

Det känns också jobbigt med ytterligare en operation imorgon med tanke på allt som hände efter förra operationen. Edde har sedan i fredags haft feber men proverna ser rätt ok ut, så man har därför valt att operera ändå. Detta kan ju dock öka på risken för komplikationer. Dessutom har Eddes mage stått i princip helt stilla hela veckan. Det är inte så konstigt då det är en vanlig biverkan från de sövande medicinerna han får, men vi är ändå oroliga att det ska bli ett totalstopp igen som i höstas. Jag vet inte om Edde skulle klara en akut tarmoperation i sitt nuvarande tillstånd. Eftersom magen står stilla har de inte kunnat ge honom så mycket mat vilket innebär att han tappat i vikt och alla små bebisveck är nu borta.

Det är helt enkelt mycket att oroa sig för med Edde just nu vilket gjort att veckan varit en av de tyngsta sedan Edde föddes. Han ligger på barnintensiven här på Östra i Göteborg och det är ett så oerhört deprimerande ställe att vara på. Hit kommer bara de svårast sjuka barnen och i de gamla slitna korridorerna och i det pyttelilla föräldraköket med tre stolar sitter vi rödögda föräldrar och bälgar i oss kaffe. Vi säger inte så mycket utan dricker vårt kaffe i tystnad men ändå en sorts gemenskap. Och det lilla vi pratar får jag höra om så många ohyggliga livsöden som är så ofattbart att barn ska behöva utsättas för, för att inte tala om de barn som dött under tiden vi varit här. Livet är inte alltid rättvist.

Men om sjukhuset är deprimerande så är i alla fall boendet på Ronald Mc Donald fantastiskt. Även om jag tycker det är synd att det krävs en privat hamburgerkedja för att ett sådant här boende ska finnas så är jag väldigt tacksam för att vi får bo så bra när vi är här. Igår blev också tillvaron än ljusare då Alva äntligen kom ner till oss i Göteborg. Hon är verkligen en glädjespridare och påminner oss om att vi ändå har det bra trots allt.

Kvällen innan Edde opererade sitt hjärta hjälpte jag och Erik till att operationstvätta honom. När vi gnuggade honom torr med handduken bjöd han oss på sitt första riktiga skratt. Även om det dröjer länge innan jag får höra det skrattet igen så hoppas jag att nästa vecka ger oss vår älskade glada Edde tillbaka.

Allt gott/Mamma Maria

                                 

söndag 5 april 2015

Mardrömsvecka. Till himlen och tillbaka. 8 månader / 3 månader + 3 veckor korrigerad

Hej!

Som ni förstår av rubriken har det varit en mycket tung vecka. Veckan började i dur, Edde mådde bra och vi kunde flyga ner till Göteborg. Vi pratade med läkaren som skulle operera Edde och fick då reda på att det var osäket om Ductus kunde stängas. Eventuell stängning berodde på trycket vid olika mätningar. Man skulle testa tillföra NO, stänga ductus kort stund och sedan mäta i lungkretsloppet samt kroppspulsådern. Ska man förenkla det kan man säga att ductus bara skulle stängas om Edde skulle hjälpas av en stängning. När Edde rullades iväg till operationen kändes det hoppingivande. Efter operationen kom läkaren ut och sa att det i huvudsak hade gått bra. De kunde stänga ductus, men Edde orkade tyvärr inte vakna direkt efter operationen så han fick fortsätta vara sövd. Det var så himla skönt att prata med läkaren efteråt, mätningarna visade att Eddes prognos var betydligt bättre än vad tidigare mätningar visat. Helt plötsligt hade Edde god prognos att överleva.

Men glädjen var kortvarig. På kvällen gick vi till Apoteket för att hyra bröstpump till Maria. När vi står och ska betala så får Maria ett samtal, hon går iväg och sätter sig på en stol. Något känns fel. Det är narkosläkaren från intensiven som ringer. Edde har fått ett hjärtstopp under tiden som vi var borta. Under fem minuter slog inte hans hjärta. Men med hjärtlungräddning och Adrenalin hade hjärtat börjat slå igen. Det var en hemsk kväll. När han stabiliserats åkte vi till boendet och sov. På natten väcks vi åter av ett samtal och personalen berättade att Edde hade haft ytterligare ett hjärtstopp som varade tre minuter. Just då kändes det som att det var över, det var en hemsk känsla.

Efter det var Edde instabil, bara man vände honom i sängen så blev han sämre. Man har fått handventilera honom några gånger när han inte orkat andas ens med respirator. Men dagarna har gått och han har sakta blivit mer stabil. Han ligger fortfarande nedsövd men man han har börjat klara av vändningar och andra sker. I dag fick till och med Maria ha honom i famnen ett tag. Man vet inte riktigt varför Edde blev så dålig. Man har hittat ett virus (Bocavirus) som kan vara förklaringen, han är så pass skör att en förkylning kan slå ut honom. Det kan också vara så att han var så pass skör att när man stängde ductus stördes hans balans för mycket. Hans kropp orkade helt enkelt inte anpassa sig till nya förutsättningar. Just nu försöker man sakta låta honom stabiliseras, sedan tänker man väcka honom om några dagar. Har vi tur mår han bättre då och vi kan få åka hem.

Det är en jobbig tid. Meningar ska aldrig innehålla "Edde" och "återupplivad". Det som är positivt är att han är mer stabil nu än han var för några dagar sedan. Dessutom så var förmodligen hjärtstoppen så pass korta att han inte fått permanenta hjärnskador. Så överlever han kan han fortfarande få ett gott liv. Nu är det återigen tillbaka till stadiet där vi bara kan hoppas.

Allt gott
/Pappa Erik

På väg mot Göteborg i mössa som håller öronpropparna på plats


 Edde och Erik busar efter att Edde just tvättats inför operation