måndag 31 augusti 2015

Hemma i väntan på assistenter och ett någorlunda vanligt liv. 1 år / 9 månader

Hej!

Tiden rullar på och vi märker att bloggen uppdateras allt mer sällan. Att vi har ett så pass lugnt liv att bloggen inte behöver uppdateras är ett gott tecken. När det var som värst svängde var rimligt att skriva dagligen på bloggen. Edde mår ganska bra, är förkyld sedan igår och lite snuvig. Men han pallar förkylningen bra och är för det mesta glad. Just nu håller han på att träna sig att krypa, han kommer upp på raka armar men har inte riktigt lärt sig att ta sig framåt ännu. Men han kan åla sig på rygg och krypa bakåt. Det går framåt med maten också, han klarar ibland av att äta små tuggor utan att kräkas. Det är ett stort framsteg och förtvivlan vi känt kring matningen är något mindre. Angående lungor och sådant verkar det gå bra. När man stängde fosterkärlet i lungorna så försvann möjligheten att mäta tryckskillnaden mellan höger och vänster kretslopp via vanligt ultraljud. Just nu är det därför svårt att veta exakt hur det ser ut i lungorna, mår han bra mår nog lungorna bra. Men om han inte orkar som han ska eller att han inte utvecklas som han ska kommer vi nog att få flyga ner till Göteborg någon gång i framtiden för att göra invasiv mätning, men det är nog tidigast till våren.

Edde håller igång.

Det som tar mest energi just nu är allt annat som Edde sjukdom innebär. Vi håller på att rekrytera och skola in de sista assistenterna. Det tar tid och kraft att skola in personal, då måste de vara med hela tiden och hela tiden få instruktioner. Sedan är vi hemma nu några dagar dygnet runt, det är härligt men vi har så pass få inskolade assistenter att vi bara kan ha en personal nattetid. Detta innebär i sin tur att jag är uppe till ungefär två och sedan får assistenten väcka mig eller Maria om hon ska på toa eller behöver en paus. Ljuvligt att vara hemma men det sliter på. Från och med nästa vecka kommer vi få så pass många assistenter att vi kan vara hemma varje dag/kväll samt ungefär varannan natt. Det är en lång längtan som äntligen börjar gå över. Men det är inte bara en dans på rosor att få assistenter. Att leva ett liv med en till två okända personer i samma hus tär på krafterna. Det är svårt att vara kärleksfull, busa fritt med Alva eller bara vara själv när det sitter någon assistent någon meter bort. Just nu är vi båda inne i en dipp på grund av bland annat detta. Edde mår så pass bra att vi återigen orkar känna efter, men det gör också att vi känner hur jävla jobbigt vi har haft det. Att vara över ett år på sjukhus och sedan komma hem med personal som är runt dig dygnet runt tär på krafterna alldeles för mycket. Nu är det fokus på att få ihop livet här hemma, få igång så att vi får ett assistentrum i källaren som de kan gå undan i. Fixa scheman så att vi båda kan jobba lagom mycket, fixa matrutiner som fungerar för hela familjen, hitta nya sovrutiner när vi sover hemma. Även om vi har mycket bökigare praktiska problem än vad många andra har så är det skönt att familjens största problem för tillfället är praktiska och inte akut livshotande. Det kommer säkerligen ta tid före vi alla är återställda och har massa energi, men den dagen kommer och vi fortsätter kämpa.

Allt gott
/Pappa Erik

torsdag 13 augusti 2015

Namngivning och förkylningar. 1 år! / snart 9 månader

Hej!

Det har varit många saker som hänt sedan sist. Till att börja med så fick Edde en långvarig förkylning som han först nu börjat bli bättre i. Han har klarat det helt okey efter förutsättningarna, syrgasbehovet har gått upp men han har varit ganska pigg och vi har varit trygga med att ha honom hemmavid. Det känns på ett sätt skönt att vi fått testa på en förkylning, vi visste inte hur han skulle klara av det efter allt som han gått igenom. Det finns en stor risk att han blir så pass sjuk av kommande förkylningar/infektioner att han måste bli inlagd på sjukhuset. Blir det sjukhus i samband med varje infektion så får inte Alva gå på förskola och familjen får isolera oss mer. De flesta andra barn i liknande situation som Edde verkar tyvärr bli så pass påverkade av infektioner att syskonen måste vara hemma från förskolan. Men just nu är vi inne i en fas där vi testar Eddes immunförsvar, första testet gick ganska bra. Därför är det ett extra bra läge att hälsa på oss, så länge man inte är uppenbart sjuk är alla välkomna. Nu hoppas vi att Edde får lagom få förkylningar och påverkas lagom lite. För det är en balansgång, han måste träna immunförsvaret, men han måste också få vara frisk så att lungor och hjärta kan växa till sig. Efter första infektionen så känns det iaf försiktigt positivt.

Alva tycker om att krama sin lillebor.
Edde tycker ibland om när storasysterkramar honom.

Syskonen busar ihop.

Det har börjat flyta på i rekryteringen av assistenter. Det är några till som är på gång och vi kommer att kunna vara hemma mer och mer även nattetid. Nu på Måndag-Fredag i veckan som kommer ska vi testa vara hemma dygnet runt. Det är bara en assistent nattetid så vi kommer att få vaka delar av natten och gå upp när hon ska gå på toa/äta etc. Får se hur det går. Ska hur som helst bli skönt att få vara hemma några dagar. Det är första  dygnet sedan 21 Juli 2014 som ingen i familjen ligger inne på sjukhus. Äntligen!

Namngivningsceremonin blev fin och lyckad. Det blev fin sång, gott fika, okey väder och massa trevliga människor. Det var skönt att få en dag då vi kunde fira Edde, försöka fokusera på det positiva hos honom, han är ju en glad liten kille som vi älskar. Det är lätt att fastna i hans sjukdomar, därför är det så viktigt att fokusera på allt fint som händer. Vi har en ljuvlig son som vi tycker om, även om han har handikapp/funktionshinder så är det sekundärt. Vi njuter av att få vara med honom och tycker det är härligt att få följa honom i hans utveckling. Kan man le så stort som han kan har man alla möjligheter i världen att leva ett gott liv

Stolta föräldrar med Edde 1 år!

Allt gott!
Pappa Erik